27-07-2009-Udang Blackpepper dgn Brokoli

hehehheheheheh aku memang suka masak..kadang2 aku buntu tak tau nak masak apa...alih2 benda yang sama je...satu hari aku terbaca satu blog nie..aku suka banyak resepi kat dlm blog nie .kalau sapa yang berminat terjah la...maaf ya sue-hasue aku promod sikit blog ko yer....halalkan...

Aku nie pantang nampak udang ..aku memang hantu udang ..semalam aku cuba masak udang blackpepper nie sedap ...korang pun boleh gak cuba..

Bahan-bahan
350 gm udang
brokoli secukupnya-aku letak banyak sebab aku suka..
1 labu bawang besar-dipotong
3 ulas bawang putis-dicincang
1/2 in halia-dihiris halus
3 sudu besar sos blackpepper
2 sudu besar sos tiram
1/2 sudu teh garam halus
1/2 sudu teh serbuk kunyit
minyak.

Cara-cara
Perap udang dgn garam dan serbuk kunyit,panaskan minyak sedikit je tau...jgn jadi cam aku ..terlebih sudah..goreng udang hingga 3/4 masak.ketepikan.
sementara tu kukus brokoli selama 5 minit dlm air panas mendidih dan angkat.susun la brokoli tu kat dlm pinggan nak nampak cantik gitu.
panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih dan halia hingga wangi.
Masukkan bawang besar dan goreng hingga bawang hampir layu.
Masukan sos blackpepper dan sos tiram.kacau hingga wangi dan masukan udang masuk garam rasa dulu takut termasin .kacau2 sekejap udah angkat jgn terlalu lama nanti udang tu terlebih masak.udah siap...

**TAMBAH 1/4 SUDU TEH LADA HITAM YANG DITUMBUK UNTUK MEMBANGKITKAN RASA LADA HITAM SEBAB BILA GUNA SOS BLACKPEPPER DLM BOTOL NI RASA LADA HITAM TU TAK MEMBANGKIT SGT KAN.

SELAMAT MENCUBA..

CT Ceria selalu

8 ulasan:

sis_nita berkata...

mmg ko rajin masak lerr..
memacam menu aderr..

~~ciklinn~~ berkata...

saya pun masak udang hari ni kak

D.O.U.B.L.E...S berkata...

sis nita..
nak buat cam mana cik abag suka makan kat umah..nanti tak masak kang cari lain lak...tak nak aku kak...

ciklinn
cuba la linn sedap...

Mazlyana Mansor berkata...

wahhhhhhhhh sodap ea....meh lah skit....dapat sekor po jadik lah...
huhuhhu

☆ lieya latif ☆ berkata...

wah sedapnye nampak kak ct....lagi plak presentation pun cantik....mmg berselera laa tgk.....nyum nyum nyum....

betul tu kak, time boring2 tak tau nak masak ape, jalan2 kat blog2 masakan sure dpt ideakan.....lieya ni dah jarang masak kak....tapi bulan puase ni mmg hari2 le kene masak....lehcube resepi nie...

LotsOfLove-Pearls berkata...

salam sis..
alangkah bestnyer kalau dapat makan tanpa memasak..
huhu..
ader sesaper nak belanja..
hehe..

farra aliesya. berkata...

wauuuuuuuuu...suka..suka..makteh mmg suka masak..sama la..farah pun suka cuba menu baru.tambah2 berkaitan ngn udang..hehhe..nk try la..

shi3la berkata...

wahhhh macam bes jerk kak menu nihh...haku pon suker udang tapi biler haku makan udang mengatal lak plak haku nihh...nihh time takde laki nihhh susahhh lakk kalo mengatal kang takde org nak tolong settlekan..kahhhhh